Stora musikresan

 

Utskriftsvänlig version av programmet med anmälningsblankett – klicka här (pdf)

Detta är resan för er som älskar musik. Jazz, rock’n’roll, blues, boogie woogie, soul, country och gospel berörs. Som resenär får du personligen träffa celebriteter, inte sällan världsberömda. Artisterna varierar från resa till resa. Färdledaren är ett levande lexikon, speciellt när det gäller musik, och ni kommer att få en fullmatad resa med mängder av upplevelser och många överraskningar.

Stora Musikresan knyter ihop de musikhistoriska trådarna från ursprunget i New Orleans med ragtime och jazz kring sekelskiftet, bluesens framväxt kring
bomullsfälten i Mississippi, vidare i söderns musikaliska mylla med boogie woogie och rythm & blues som i slutet av 40-talet leder fram till rock´n roll. Flera av dess portalfigurer har haft avgörande roller när det gäller att luckra upp den gamla amerikanska segregationen. Utvecklingen har gått vidare, påverkad av gospel- och countrymusik och lett fram till 60-talets soul- och popmusik. Alla olika musikstilar är en enda korsbefruktning och Stora Musikresan fångar helheten.

Vi besöker de tre städer som betytt mest i utvecklingen av amerikansk rock och countrymusik. Resan börjar i New Orleans, Louis Armstrongs födelsestad. Resenärerna får bland annat uppleva en äventyrlig swamp tour till ett isolerat cajunsamhälle i träskmarkerna och vi får höra genuin cajunmusik. En gospelgudtjänst i en afro-amerikansk kyrka är en stark upplevelse. Resan går via Natchez där vi besöker Jerry Lee Lewis födelsehem och där systern och dottern guidar.

Vidare mot Memphis med blues, rock och Elvis Presley som får en hel dag i programmet. Specialguidning på Sun Studios, Gibson Guitar Factory och Graceland.

I Nashville väntar ett intensivt countryprogram, helkväll på anrika Grand Ole Opry och möten med countrystjärnor. Resans guidning har sin tyngdpunkt på musik som är den röda tråden. Detta utan att försaka all annan information.

Möten med musikprofiler
På varje resa får resenärerna träffa flera personligheter inom musikbranschen. Det kan vara välkända artister såväl som människor med anknytning till musikbranschen. På tidigare resor har vi träffat Fats Domino som 1956-1960 var kommersiellt lika framgångsrik som Elvis Presley. Gitarrlegender som Scotty Moore och James Burton, countrylegender som Brenda Lee, Bobby Bare, Marty Stewart, Connie Smith och Vince Gill, bara för att nämna några, har också medverkat.

Vi har varit på hembesök hos Billy Swan som hade världshits med bl.a. I Can Help. På Grand Ole Opry har vi träffat legendariska countrystjärnor vid besök bakom scenen. Resenärerna har vid många tillfällen även fått privata minikonserter av berömda artister. Nämnas bör också Charlie McCoy som är invald i Country Music Hall of Fame. Charlie är ofta vår guide i Nashville. Personerna varierar från resa till resa och vi kan inte uppge i förväg vad som gäller för respektive resa.

Vi kan citera två resenärer, Åse och Roger Ahlin från Skåne, som reste Stora Musikresan första gången 2007 och då skrev ”Vart skall man åka för att slå detta?” Nu reste de Stora Musikresan igen i september 2016 och skrev ”Nu har vi svaret – åk en gång till!”.

STORA MUSIKRESAN (10 dagar) – New Orleans – Natchez – Memphis/Elvis Presley – Nashville

Avresor 2017: 19/5, 15/9, 6/10
Avreseorter: Stockholm, Göteborg, Köpenhamn
Pris per person – del i dubbelrum:
19/5 & 23/9  40.850kr
7/10 41.960kr
Enkelrumstillägg från 9.360kr
Avbeställningsskydd 850kr

 

I priset ingår: 1. Flygresa Skandinavien – New Orleans, Nashville – Skandinavien. 2. Inkvartering i del i dubbelrum 8 nätter på första klass hotell. 3. Bussresa enligt program. 4. Utflykter enligt program. 5. Inträden till nämnda programpunkter. 6. Daglig amerikansk frukost. 7. Transfer flygplats – hotell och v.v. 8. Konsertbiljett till Grand Ole Opry. 9. Lokala skatter. 10. Service- och bagageavgifter på hotell. 11. Svensk färdledning i Amerika. 12. Alla flygskatter. 13. Måltider under atlantflygningarna.

I priset ingår ej: Avbeställningsskydd, övriga måltider, måltidsdrycker och icke specificerade entréer. Rekommenderad dricks ca US$ 15 per person.

Restaurangpaket
Daglig frukost ingår i grundpriset. Under resan arrangeras ett antal luncher och middagar. Dessa beställer ni och betalar första dagen i New Orleans, fyra luncher och fyra middagar.  Pris US$ 290. 

Program dag för dag

Dag 1. Skandinavien – New Orleans
Anslutande flyg till Stockholm eller Köpenhamn och flyg med SAS över Atlanten. Fortsatt resa med inrikesflyg till New Orleans dit vi ankommer på kvällen. Färdledare möter och transfer till Hotel Maison Dupuy beläget i de franska kvarteren.

Dag 2-3. New Orleans
Spännande dagar i Louis Armstrongs, Mahalia Jacksons och Fats Dominos födelsestad, tillika jazzens och dixiens hemstad. Vi inleder lördag förmiddag med en rundvandring i de franska kvarteren, härlig miljö och exotisk atmosfär och besöker både vanliga sevärdheter som Bourbon Street, Jackson Square och världsberömda Preservation Hall, men även en del oväntade programinslag görs som kända ”House of the Rising Sun”.

Det breda och lärorika programmet innehåller förutom musikkunskap även den intressanta kopplingen mellan New Orleans och europeisk historia men också arkitektur, filmhistoria med mera. Lunch på en trevlig restaurang (restaurangpaketet). Egen tid på lördag eftermiddag och kväll då Bourbon Street förvandlas till en partygata.

Söndag morgon får vi en stark upplevelse när vi besöker en svart gospelkyrka. Vi besöker en skivstudio och finner att rockmusikens pionjärer var etablerade i New Orleans redan i mitten av 1940-talet! En känd författare berättar om rhythm & blues och boogie woogie-musiken. På eftermiddagen presenteras jazzens historia i ett exklusivt föredrag på Bourbon Street av Preservation Halls egen John Royen med musiker. De som önskar kan boka middag på Natchez, en berömd hjulångare som under seglatsen serverar middag och har live jazzunderhållning. (Pris ca US$ 80.)

Dag 4. New Orleans – Natchez
Efter frukost gör vi en sightseeing med buss i New Orleans. Vi ser Mississippifloden och de vackra sydstatshusen i Garden District. Vi besöker en kyrkogård och får inblick i voodoo, jazzbegravningar med mera. Musiktemat är delvis Fats Domino. Södra Louisiana ligger lågt och har vidsträckta sumpmarker där Mississippifloden ringlar sig fram. Det känns att vi är i den verkliga södern, vackra byggnader blandat med fattigdom och stora träd med spansk mossa. Lunch (restaurangpaketet) på en av stadens mest kända restauranger.

Vi gör en spännande ”swamp tour” i träskmarken, upplever ett exotiskt djurliv och besöker ett isolerat cajunsamhälle. Buss till Natchez, dit vi kommer på kvällen, som förr var ett välkänt stopp för hjulångarna. Vi bor på Hampton Inn.

Dag 5. Natchez – Memphis
Jerry Lee Lewis föddes i trakten och vi besöker hans familjehem och får en timme om Jerry Lee Lewis. Bluestema med stopp i Leland och i nedslitna Clarksdale utmed klassiska route 61, bluesens vagga. Vi lyssnar på äkta soul och blues på akustisk gitarr, låtar som ”Highway 61″, långt från turistbluesen. Sent på eftermiddagen stopp i Tunica, en av Amerikas största kasinostäder. Middag som ingår i restaurangpaketet. Sent på kvällen anländer vi till Memphis och Holiday Inn.

Dag 6. Memphis
Guidad tur på legendariska Beale Street med omgivningar. Memphis Rock ‘n’ Soul Museum ger en god inblick i Memphis musikhistoria. Gibson Guitar Factory Tour är alltid uppskattad. Efter lunch (restaurangpaketet) i ett gammalt ”cotton warehouse” besöker vi STAX-studion och får därefter en guidad tur genom legendariska SUN Studio. Kvällen fri.

Dag 7. Memphis – Tema Elvis Presley
I dagens fylliga program besöker vi alla platser med intressant Elvis-anknytning, ett unikt upplägg. Rundturen är kronologiskt upplagd och vi börjar vid första bostaden i Memphis, dit familjen flyttade från Tupelo 1948. Rundvandring på Elvis älskade Graceland. Vi ser hemmet, bilmuseet, Elvis eget flygplan och så förstås souvenirbutikerna.

Vid 17-tiden lämnar vi Memphis och åker buss genom Davy Crocketts vildmarker i Tennessee. I Jackson äter vi en mycket speciell middag i countrymiljö med underhållning av lokala bluegrassband (restaurangpaketet). Vid 22-tiden når vi Nashville och vårt spektakulära hotell Gaylords Opryland.

Dag 8. Nashville
Besök i ”Mother Church of Country Music”, Ryman Auditorium, som under 30 år var hemvist för anrika Grand Ole Opry och de klassiska countrystjärnorna som Hank Williams, Roy Acuff och Minnie Pearl. Det var också här Elvis Presley sjöng Bill Monroes ”Blue Moon Kentucky” i oktober 1954 och blev rekommenderad att fortsätta köra budbil i Memphis och glömma en artistkarriär. På förmiddagen har vi bland annat tema Johnny Cash och Roy Orbison. Lunch (restaurangpaketet) på världsberömda Wildhorse Saloon.

Vi besöker fantastiska Country Music Hall of Fame. Därefter ett besök i ett privat hem och där träffar vi legendariska musiker som ingick i The A Team som var de mest anlitade. Många härliga upplevelser i Nashville, även kallad Music City USA. Kvällen är fri att bekanta sig med Broadway eller njuta av kvällsaktiviteter vid vårt hotell, så som countrymusik på Nashville Palace. Reseledaren kan rekommendera klubbar och butiker. Under dag 8 och 9 träffar vi  flera berömda artister och musiker.

Dag 9. Nashville
Dagen börjar med ”Music Row Tour” och exklusiv guide blir Charlie McCoy som visar oss varför Nashville kallas Music City USA. Därefter vår unika programpunkt ”Home of the Stars Tour” där vi tittar närmare på hur de världsberömda countrystjärnorna bor i Nashville. Vi besöker också stjärnor i deras privata hem. Lunch (restaurangpaketet) på Gaylords Opryland.

Efter lunch besöker vi legendariska RCA Victor Studio B där det moderna Nashvillesoundet skapades av Chet Atkins på tidigt 60-tal. Dolly Parton, Elvis Presley, Patsy Cline, Jim Reeves och många andra storheter spelade in odödliga hits inom Studio B´s historiska väggar. Kvällens föreställning på Grand Ole Opry pågår mellan 19.00–21.00. Därefter intar vi vår gemensamma middag (restaurangpaketet) tillsammans på mysiga Aquarium Restaurant.

Dag 10. Nashville – Skandinavien
Transfer till flygplatsen på förmiddagen. Flyg via SAS Gateway till Skandinavien. Middag ombord på SAS-flyget.

Dag 11. Ankomst Skandinavien
På morgonen ankomst till Skandinavien och efter eventuellt flygbyte fortsatt resa.

Skicka din anmälan (pdf) till BL Travel, ´Vibyvägen 14, 155 91 Nykvarn, eposta till info@bltravel.se eller ring 08-7315010.

Vi reserverar oss för eventuella ändringar utanför vår kontroll.

När det gäller gruppresor till och inom USA samarbetar vi med Swanson’s.

Kommentarer inaktiverade.